Tablet választási tanácsadás

Hogyan kell tabletet választani?

Lépések

1.Fontoljuk meg, hogy szükségünk van-e rá. A táblagép egyre inkább divat lesz, de lehetséges, hogy számunkra mégis előnyösebb egy laptop vagy egy netbook.

Tablet vs. laptop: A laptop előnyeként lehet említeni az univerzalitást. Ha például a tableten akarunk gépelni, az hosszabb ideig tart és nem mindenki szereti, bár a táblagépekhez is lehet külön billentyűzetet vásárolni. A laptopoknak általában nagyobb és jobb felbontású a képernyője, így ideálisabb a neten való szörfölésre, fotók vagy videók nézegetésére. Ugyanakkor a tableten ujjal vagy érintőceruza segítségével a képernyőn jobban kontrollálhatod a dolgokat, a játékok sokkal interaktívabbak, a rajzolás, illusztrációk készítése könnyebb. Szintén előnye, hogy sokkal kellemesebb rajta e-könyvet olvasni, emellett kisebb helyet foglal és könnyebb is, mint egy laptop. Utóbbiak következményeképpen viszont sérülékenyebbek is, ezért érdemes a képernyő védelmére különös figyelmet fordítani. Emellett jól használható például jegyzetelésre, ha kiváltanánk a jó öreg spirálfüzetet.

Tablet vagy netbook: A netbookok általában Windows alapúak, míg a táblagépeken többnyire Android vagy iOS operációs rendszer fut. A tabletek többsége érintőképernyős, míg a netbookhoz általában a laptophoz hasonló billentyűzetet és touchpad tartozik. Ebben az esetben lényegében hasonló a helyzet a laptopok és a táblagép közti különbséghez. A táblagépek kompaktabbak, könnyebbek, ugyanakkor sérülékenyebbek. Ár szempontjából a netbookok általában olcsóbbak.

2. Gyűjtsük össze, hogy melyek számunkra a fontos szempontok a táblagépek kiválasztásánál, majd e szempontból állítsunk össze egy fontossági sorrendet!

3. Az egyes szempontok alapján nézzük meg, hogy a különféle teszteken miként remekeltek az egyes típusok!

A hardver: Nézzük meg, a processzorok számát, sebességét, a memória méretét, a kamera meglétét, az egyéb tárolási lehetőségeket. Vannak kifejezetten fapadosnak számító tabletek, például az Amazon Fire.

Üzemidő: Egy tabletet általában tényleg azért veszünk, mert akár órákig nem kerülünk konnektor közelbe. Így a kiválasztás alapja lehet az akkumulátor üzemideje is.

Főképernyő: fontos a kinézet, könnyű lapozhatóság és az alkalmazások közti váltogatás egyszerűsége. Ez részben ízlés dolga is.

Webböngészés: Teszteljük böngészési élményt, az iOS alapú tabletek (Apple iPad) például nem támogatják az Adobe Flash Playert.

Multimédia: mivel egyik tablet sem emelkedik ki a multimédia minden területén, érdemes megnézni, hogy mi mire szeretnénk elsősorban használni. Ez a kérdés összefügg a hardver témakörével.

Applikációk: szempont lehet, hogy minél több, az adott táblagépre optimalizált applikációt érhessünk el, tölthessünk le. 2011-ben az Apple alkalmazásboltja vezetett, de az Androis alkalmazások száma is exponenciálisan növekszik.

Legyünk türelemmel! Az efféle menő kütyük esetében sokan azt érzik, hogy azonnal szükségük van az adott termékre (a marketingben egyébként innovátoroknak nevezik őket), azonban idővel az adott termék is fejlődhet (lehet, hogy néhány hónappal később már sokkal jobbak lesznek), másfelől pedig az ár is csökkenhet. Ezért gondoljuk meg, hogy azonnal megvegyük-e az adott táblagépet.

Tippek

Választásnál szempontok lehetnek még: a tablet mérete, súlya, az akkumulátor üzemideje.

Amire szükséged lehet

 • türelem

 • pénz

Figyelmeztetések

Nézz alaposan utána a különbségeknek, nehogy egy hirtelen fellángolásból született döntést hozz, amit aztán később esetleg megbánsz.

Mire érdemes figyelni

A táblagép olyan hordozható számítógép, amelyet leginkább tartalomfogyasztásra fejlesztettek ki. Az eszköz méretéhez képest nagy kijelző mérettel rendelkezik - ami növeli a felhasználóélményt -, azonban a kezelhetőséget tartalomgyártás és szerkesztés esetén nehezítik a hiányzó beviteli perifériák (klaviatúra és az egér). Lényegében tulajdonságai és mérete alapján okostelefonok és a billentyűzettel rendelkező netbookok közé helyezhető. Célja a tényleges hordozhatóság megtartása mellett a kényelmes tartalom felhasználáshoz szükséges (minél nagyobb) kijelző méret elérése. A táblagép elsődleges kezelési felülete a kijelzőként is funkcionáló érintőképernyője, ami a billentyűzettel és egérrel rendelkező számítógépekhez képest eltérő felhasználási, fejlesztési és programozási filozófiát követel. Leegyszerűsített, táblagépekre szabott alkalmazások által egyes alapvető használati funkciók könnyebben vezérelhetőek, mint a laptopok esetén, azonban ezen egyszerű használati módon túllépő igény esetén a lehetőségek erősen korlátozottak.

A tableteknél ma már követelménynek tekinthetők az olyan integrált kiegészítők, mint a vezeték nélküli kapcsolatot szolgáló eszközök: wi-fi, bluetooth, mobilinternet, valamint az olyan hasznos kiegészítők, mint a mikrofon, hangszóró, GPS, kamera, giroszkóp, gyorsulásmérő és a magnetométer.

Jellemzésük

A tabletek pontos definícióját nehéz megadni, mivel több cég párhuzamosan és több irányból megközelítve fejlesztett olyan modelleket akár évtizedeken át, amely részben ebbe a szegmensbe sorolható. Így meghúzni egy pontos határvonalat nem lehet. Jobb híján, mivel ezt a piaci szegmenst önállóvá és meghatározóvá az Apple iPad-je tette, így ebből a eszközből kiindulva meghatározhatjuk, hogy ma leginkább mi tekinthető táblagépnek és mik a jellemzői.

Az egyik legátfogóbb meghatározás a következő: a tabletek jelenleg a legnagyobb olyan kézben használható személyi számítógép, amely tényleges használat közben is mobilisnak tekinthető, kézben használható, különösebb támasz (pl. asztal) vagy segédeszköz nélkül.

Mérete leginkább 7–14 hüvelyk hasznos képátló közé tehető. Nyilván a mérettrend változhat idővel, de azért ennek rugalmassága behatárolt, hiszen a túl nagy készülék elveszíti a könnyen hordozhatóság előnyét a kisebb méretet pedig már értelmetlenné teszik a már jelenlévő okostelefonok.

Manapság az elvárt jellemzők közé a következő tulajdonságok tartoznak:

 • Nincs beépített billentyűzet, helyette kapacitív érintőképernyő virtuális klaviatúrával.

 • Színes kijelző.

 • Vezeték nélküli kapcsolat (rendszerint wi-fi).

 • Minimális vezetékes ki- és bemenet (rendszerint audiokimenet és USB-port, ami ideális esetben töltő csatlakozás is).

 • Több órás üzemidő (a mobilitás érdekében), és legalább 150 óra készenléti idő.

 • Lejátszik médiafájlokat és internetböngészésre is alkalmas.

 • Használattól függően GPS, beépített kamera(k), digitális iránytű, 3 irányú gyorsulásmérő.

Fejlesztés alapú csoportosítás

Nincsenek éles határvonalak a típusmeghatározásnál, de leginkább különbséget a fejlesztési irány és cél alapján tehetünk.

 • Slate táblagép (X86-alapú) lényegében PC-ből fejlesztett kompakt eszköz. Ilyen volt a Microsoft 2001-ben bejelentett gépe. Az érintőképernyővel rendelkező laptopokat hívják így, mint pl. a Lenovo Yoga nevű gépe.

 • Mobilból fejlesztett (ARM-alapú) PC irányába. Ilyen az iPad. Itt a készülék képességei korlátozottabb, mint a Tablet PC esetében, de ez nem feltétlenül csak a hardver miatt fordulhat elő, hanem üzletpolitikailag is limitálhatja a gyártó által biztosított, egyes PC-k esetén megszokott funkciókat, mint pl. a szabad egyéni szoftvertelepítést. Tulajdonképpen nagyra nőtt mobilok ezek, mivel a hardverük (és sok esetben a szoftverük is) nem tér el lényegesen egy átlagos mai okostelefontól. (Többek között az Android, BlackBerry, Windows RT, webOS, MeeGo és iOS alapú gépek tartoznak ide.)

 • Tablet PC vagy Hibrid (X86-alapú). Szintén PC-ből fejlesztett, lecsatolható billentyűzettel, vagy billentyűzet nélkül forgalmazott gép. Ilyen volt a Lenovo X61 Tablet. A Windows 8 alapú tábla PC-k mindegyike ide tartozik (a Windows RT viszont nem).Egyéb csoportosítás

A 2011 év végén a korábban e-könyvolvasókat értékesítő két nagy könyvkereskedelmi on-line cég az Amazon és a Barnes & Noble is belépett a tabletek piacra a maguk fejlesztette alsó kategóriás, olcsó készülékükkel. Ez némileg átrendezi a piacot és kezd körvonalazódni egy csatolt szolgáltatásra épült piac is. 2012-ben új - főleg szoftvergyártó - piaci szereplők léptek be a tablet-értékesítők közé a Google és Microsoft személyében. Az újraalakuló piac aztán lépésre kényszerítette a Apple céget is, hogy megjelenjen - korábban Steve Jobs által ellenzett - kisebb méretű táblagéppel is. A piac évről évre alakul. A 2012 év végére a táblagép eladások zöme két szegmensre bontható:

 • 7"-8" közötti táblagépek. Előnyük, hogy olcsóbbak és mobilisebbek. Az Amazon, Barnes & Noble és Google a hardvert közel profitmentesen vagy akár veszteségesen adja és csatolt szolgáltatáson profitált. Az Apple pedig presztízsokokból van jelen itt.

 • 9"-11" közötti már klasszikusnak mondható kategória. Itt jellemző még, hogy a hardveren van profit is. Az eladásokat pedig még 2012-ben is az Apple uralta.

A két szegmensben a kiélezett versenynek köszönhetően a hardver felszereltségében már nem jellemző komolyabb eltérés a nagy gyártók között.

A nagy kereslet miatt a piacon megjelentek még az ún. „olcsó táblagépek”. Ezek minőségükben és felszereltségükben jelentősen eltérnek a piacot meghatározó termékektől. Gyakori, hogy e termékek eredete bizonytalan. Fejlesztésüket a piacvezető termékekből átvett gazdaságos megoldások jellemzik.

Kiegészítők

A legfontosabb opcionális kiegészítők:

 • Csatlakoztatható billentyűzet, amely megkönnyíti a szöveg bevitelt. Újabban vezeték nélküli típusok is megjelentek.

 • Egér, amely szintén kapható vezeték nélküli kivitelben is.

 • A különböző védőtokok és fóliák amelyek a hordozhatóságból eredő fokozott igénybevételt ellen védenek.

 • Kitámasztók és tartók. Olvasáshoz, videó nézéshez. Asztalra helyezhető vagy autóba rögzíthető típusok.

 • Az érintőképernyő használatához érintő ceruza, illetve rajzoláshoz és kézíráshoz használatos ún. stílustoll (stylus pen).

 • Különféle USB-n keresztül működő átalakítók, mint pl. HDMI csatlakozó vagy memóriakártya-olvasó.